KvinnoKapitalkväll med Lena Gustafsson, 17/9 2015

Ett trettiotal KvinnoKapitalmedlemmar samlades för att nätverka och hämta extra inspiration denna fina sensommar kväll i september. Det märktes att vårt nätverk är numera inte bara välkommet utan rentav hemma i SIFRs lokaler på Drottninggatan, vi fick till och med klara oss utan värdinna den här gången. Det kändes nästan synd att avbryta ett livligt mingel vid sex tiden då det var dags att sätta igång med presentationen, men det visade sig vara klokt att börja i tid. När Lena Gustafsson väl intagit scenen med all sin energi och engagemang räckte det inte på långa vägar med en timme som planerat, två timmar senare fick vi bryta av mest för att inte mista vår bordsreservation.

“Varje gång jag pratar med Lena väcks så många tankar, men framförallt så får hon mig att stanna till och tänka på vart jag vill i livet”, berättade Tina Söderlund-Boley, kvällens moderator, när hon presenterade talaren på ett varmt och personligt sätt.

Lena inledde med att berätta lite om sig själv, om åren som chefredaktör inom Bonnier (hon bad bl.a. om ursäkt för att hon kanske förstört många av oss i våra unga år som redaktör för Starlet), om utbildningsåren och fascinationen med KBT, om engagemanget i Styrelsebalans och om sitt författarskap och entreprenörskap. Hon berättade om hur hon en gång som tolvåring inte fick följa med och fiska kräftor för att hon var flicka och om hur medvetenheten om de olika villkor som gäller för kvinnor och män i vårt samhälle följt med henne ända sedan dess. Men vad är det då som gör att vissa kvinnor verkar inte bry sig om dessa skillnader och lyckas att ta sig förbi de osynliga gränserna, det så kallade glastaket? När Lena och Ulrika Sedell träffades på ett café och började prata om detta så blev det ett långt samtal och så föddes det idén om en bok, Bortom glastaket.

Lena berättade med inlevelse om de sju karriärnycklarna Ulrika och hon identifierar och beskriver i boken. Dessa tänker vi inte återge här, läs boken själva och begrunda alla kloka råd och intressanta iakttagelser. Att döma av de många spontana frågor och reflektioner som väcktes under presentationen var det i alla fall uppenbart att ämnet berör. Några tankar som vi minns:

“Det jag är intresserad av det blir jag bra på och det kan jag försörja mig på – så enkelt är det, prova så får du se”

“Gör en livsplan och se sedan hur karriären passar i den, inte tvärtom”

“Ett äkta nätverk är att omge sig med personer som man känner förtroende för, som man vågar blotta sig för”

“Det går inte att läsa sig till sin inre kompass, det måste man jobba på egen hand med”

“Kvinnor borde tillåta sig själva att vara lite slarviga ibland”

“Undrar du hur du ska våga göra något nytt och svårt så fråga dig själv, vad är det värsta som kan hända om jag misslyckas?”

“Våga hoppa i det kalla vattnet; när det är kallt så fryser man först men sedan simmar man fort som fan”

“När jag var ung kallades jag för hoppjerka, nu kallas jag för eftertraktad generalist”.

Förutom att prata om boken hade Lena lovat i förväg att ge oss några tips om hur man kan bära sig åt för att ändra på oönskade beteendemönster. Det är så vanligt att vårt sätt att agera och reagera är något som vi lärt oss i tidig barndom och som förstärkts av samhällsnormer och strukturer. Under ytan av inlärt beteende gömmer sig en rikedom som vi tyvärr sällan kommer i kontakt med. “Knäck koden” – övningen som vi ägnade oss mot slutet av föreläsningen var både intressant och nyttig. Hur känns det när jag förberett länge och noga ett möte som jag kallat till och en kollega hänsynslöst “hijackar” mitt möte? Hur borde jag agerat om känslorna varit i styr? Vilket manus skulle jag gett Scarlett Johansson om hon hade spelat min roll i den situationen? Synd bara att tiden inte räckte till att ta sig an fler sådana exempel.

Som vanligt fortsatte vi kvällen och diskussionerna över middag på en trevlig restaurang i närheten. Det blev spanskt tapas på Bistro Boheme den här gången som Therese hade lyckats att organisera så väl, gipsat ben och Londonjobb till trots.

Tack alla som kom och bidrog till en inspirerande och minnesvärd kväll!

På återseende,

KvinnoKapital

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here