Sommarkväll med headhuntern Maria Lindbom, VD för Lager & Partners

KvinnoKapitals medlemmar hann med ytterligare en trevlig och intressant sammankomst innan sommar och semester den 9e juni. Vi träffades i Sentat AB:s ljusa och fina lokaler på Östermalm där vår medlem och värdinna för kvällen, Senats VD Lidia Jast, såg till att vi skulle känna oss välkomna.

Efter en stunds mingel var det dags för kvällens talare, Maria Lindbom, Lager & Partners VD, att sätta igång. Hon började med att presentera sig själv och sin egen karriärsresa. Det var spännande att följa hur lantisflickan från Gotland som drömde om att bli cirkusryttarinna hamnade på corporate finance avdelningen på Credit Agricole i London, hur hon upplevde företagskulturen där och sedermera på Deutsche Bank där hon hamnade senare och hur beslutet om att ändra karriärsinriktning och bli headhunter föddes och utvecklades över tiden.

Maria hann beröra många intressanta ämnen under kvällen. Vi fick höra bland annat om hur en rekrytering egentligen går till, vad det är som är viktigt för en chef som rekryterar, varför de väljer att vända sig till en headhunter ibland (kvalitetssäkra eller bara ha någon att skylla på om det inte fungerar?) och hur en headhunter kan hjälpa till med att bredda urvalet av kandidater (ibland i alla fall, ofta har uppdragsgivaren bestämt sig redan från början). Vi fick uppmaning om att ”positionera oss” hos headhunters, etablera relationer med dem flera år innan vi egentligen är redo att byta jobb, något som killar tydligen är mycket bättre på att göra.

Självklart berördes även andra jämställdhetsfrågor under kvällen. Maria berättade om att det är allt fler arbetsgivare som hör av sig och vill ha kvinnliga kandidater vilket hon tycker är positivt. I slutändan väljer de dock att gå vidare med en kille, konstaterade hon, och vi försökte tillsammans att komma på varför. Ett av problemen kan vara att det fortfarande är väldigt få kvinnliga uppdragsgivare (lika väljer lika), en annan – att kvinnor inte är lika synliga, oavsett hur duktiga de är.

Ett sätt att bli synligare är att använda sociala medier på ett effektivt sätt så vi fortsatte med en livlig diskussion kring hur headhunters och kandidater använder sig av LinkedIn. Maria hade en del konkreta tips om hur man skapar och uppdaterar sin profil – allt från att det är bra att ha en bild och att man ska vara noga med sin ”summary” till hur man bör anpassa profilen till vad det är man vill uppnå.

Karriärbyten var uppe på agendan. Vi pratade om svårigheterna med att byta inriktning i en bransch som boxar in oss i snäva specialistroller. Det är inte alltid lätt för en headhunter att hjälpa till med det, erkände Maria, men hon verkar försöka ibland, i alla fall då hon märker att kandidaten vet vad de vill och det finns tydlig potential.

Det sker en föryngring i finansbranschen, konstaterade Maria när hon skulle sammanfatta vilka trender hon ser från sitt perspektiv. En del handlar om planerad/nödvändig successionsplanering men huvudanledningen verkar vara kostnadsbesparingar. Trist inte enbart för de äldre medlemmarna i sällskapet alltså.

Vi fick ytterligare några kloka råd på vägen innan det var dags att promenera till Frippes för en trevlig och god middag och fortsatta diskussioner: ”Var mentor! / Ha en mentor!”, ”Välj chef! Ta referenser på blivande chefen!”, ”Välj noga dina egna referenspersoner!”, ”Presentera dig spontant för de företag du vill jobba hos!” och framförallt ”Se till att synas mer!”

Tack alla som var med för en givande och rolig kväll! Ha en fin sommar!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here