KvinnoKapitals ettårsjubileum – summary

Kvällen inleddes med att vår värdinna och moderator för kvällen, Kim Hansson, Senior Director på Swedish Institute for Financial Research (SIFR, www.sifr.org), hälsade alla välkomna till Swedish House of Finance (SHoF). SIFR är ett nationellt forskningscentrum där ledande akademiska forskare från hela världen ges möjlighet att samarbeta och byta ut erfarenheter med sina svenska kollegor och tillsammans bedriva högkvalitativ, konkurrenskraftig och relevant forskningsverksamhet. SIFR har som uppgift även att sprida resultaten från forskningen genom seminarier, konferenser och diverse publikationer.

SHoF är tänkt att fungera som en mötesplats mellan forskningen och näringslivet och kändes därmed som ett utmärkt val för kvällens aktivitet. Vårt professionella och oberoende nätverk kunde knappast hittat en bättre plats att fira sin första födelsedag.

Nätverkets grundare, Julia Axelsson, började med att berätta om KvinnoKapital som idag är ett år och har drygt 120 medlemmar. Tanken bakom är att eftersom vi arbetar i en bransch där det fortfarande finns ganska stor potential för förbättring vad gäller jämställdhet och mångfald, anser vi att det är viktigt med ett nätverk som kan användas för att knyta kontakter, utbyta erfarenheter, dela kunskap, inspirera varandra och ha kul tillsammans.

Gruppen har inga formella ledare utan uppmuntrar alla till att ta egna initiativ. Bland annat träffas vi varje eller varannan månad för en informell “afterwork”, organiserar nätverksluncher i mindre grupper av fyra-fem medlemmar och delar med oss av allt intressant som vi läst/hört om kvinnor och kapitalförvaltning på vår LinkedIn gruppsida (https://www.linkedin.com/groups/KvinnoKapital).

Kvällens tema var tankar och erfarenheter av att vara framgångsrik kvinna inom kapitalförvaltningsbranschen och gestaltades av två personer som karaktäriserar detta väl, Tove Bångstad och Kerstin Hessius. Båda två berättade med stor inlevelse och på ett mycket personligt och avslappnat sätt roliga och spännande anekdoter ur sina professionella liv och lyckades därmed förmedla en mängd viktiga budskap.

Tove gav oss alla en dramatisk och inblicksfull stund med scener ur livet när allt förändras och delade med sig av de lärdomar hon dragit av dessa väsentliga händelser, bland annat följande:

 • Ta det inte personligt, vi kvinnor har en tendens att göra det.
 • För att lyckas ska man göra det man är bra på och det ska vara roligt.
 • Våga prova på nya saker, våga hoppa! Utmana dig själv ibland.
 • Marknadsför dig själv internt. Berätta vad du håller på med och vad du har på gång.
 • Odla kontaktnätet, luncha med kollegor och arbetsbekanta, skapa personliga relationer.
 • När du blir kontaktad av en headhunter, skriv upp kontaktuppgifter, var behjälplig, det kan löna sig senare.

Sedan tog Kerstin vid och berättade med inlevelse och engagemang om sina drivkrafter och erfarenheter. Om hur livet genom ett lotteri tog sin gång från kultur till finans. Kerstins budskap var bland andra:

 • Välj rätt chef och var inte kvar om du har fel chef.
 • Försök att se och förstå vad chefen/företaget behöver, tänk bredare utan att konkurrera med chefen.
 • Ha inte för bråttom, ibland måste man sitta still i båten. Ha inte för korta jobb.
 • Bli inte så emotionell.
 • Anfall är inte bästa försvaret; gå inte direkt på kritiken utan upprepa det föregående talaren sa, förebered mottagaren genom att linda in, och kort sagt, lulla ordentligt – det negativa beskedet måste få ta tid.

En avslutande frågestund hölls där många frågor berörde chefsskap och hur man når framgång eller undviker fallgropar som kvinna.

Några ledord att ta med sig från diskussionen var:

 • Förankra dina idéer hos din chef, ”make him look good”.
 • En bra chef är en chef som tror på dig, som står längst bak när det går bra och längst fram när det går dåligt.
 • Tala om för din chef vad du gör, marknadsför dig.
 • Det är okej att misslyckas ibland, man ska inte försöka gestalta sig som någon man inte är, var normal.
 • Recruit for attitude, train for skill.

Innan kvällen avslutades, eller snarare gick vidare med middag på restaurang Miss Clara, berättade Jenny Blinke, en av nätverkets aktiva medlemmar, kort om nätverksluncherna som snart drar igång igen. Syftet är att ses i mindre grupper över en lunch för att knyta kontakter och utbyta erfarenheter. I våras var det nästan 40 personer som deltog indelade i åtta grupper och återkopplingen har varit väldigt positiv. Några grupper har setts flera gånger. Mer information kommer inom kort på KvinnoKapitals LinkedIn-sidor men vill man försäkra sig om att inte missa något kan man maila Jenny på jebl01@handelsbanken.se.

Sist men inte minst, förutom kvinnorna som redan nämnts ovan var det flera andra som med sitt engagemang gjort det hela möjligt. Stort tack till kvällens ”doldisar” Claudia Stanghelini, Carolina Tjärnå, Kathryn Kaminski, Stephanie Gabrielsson, Lidia Jast och Veronica Wahlberg. 

Tack alla för en fantastisk kväll och för ett lyckat nätverk!

  • Hej Therese,
   Vill du ansluta dig till nätverket så kan du göra det via vår LinkedIngrupp, KvinnoKapital. Har du några specifika frågor så kan du också använda LinkedInforumet eller ställs dem här så försöket jag svara eller skicka vidare till rätt person.
   Hälsningar,
   Julia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here