Lunchmöte med Johanna Möllerström 10/3

Vi som hade förmånen att träffa Johanna över lunch igår fick en spännande inblick i den experimentella forskningen kring gender economics som pågår i USA och resten av världen. Bevisligen är kvinnor mer altruistiska, riskaverta och mindre villiga att tävla eller förhandla vilket kan delvis förklara paradoxen att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män trots att de redan på 60-talet passerat männen vad gäller utbildningsnivå. Johanna försökte också svara på frågan huruvida det är kvinnors biologiska förutsättningar eller den sociala miljön som betingar dessa olikheter, båda verkar spela viss roll. Och så fick vi höra några idéer om vad vi kan göra åt det hela, förutsatt att man upplever det som ett problem (vilket det rådde delade åsikter om bland publiken): att vara medvetna om det hjälper en bit på vägen; positiv särbehandling verkar också fungera, så länge det inte strider allt för mycket mot ens liberala uppfattningar 😉 En sak var dock alla som jag hann prata med efteråt helt överens om, nämligen att Johanna verkar ha det roligaste jobbet av oss alla när hon dagarna i enda spelar spel med sina tusentals försökspersoner för att sedan analysera deras beteende och forma vetenskapliga hypotes 🙂
För alla som missade idag bifogar jag Johannas presentation. Det ingick nämligen även en hemläxa som ni hittar på sista sidan. Vet inte i fall jag ser fram emot att upptäcka exakt hur fördomsfull jag egentligen är, men jag tror att det blir nyttigt. Lycka till!
Tack alla som kom för en bra diskussion under och efter föreläsningen och stort tack till våra värdinnor/sponsorer Lena och Kristina!
Hoppas att vi ses igen på vårt nästa event 16/4.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here